Imperius Forbandelsen


”impero” fra latin, at beordre, kommandere.

Imperius forbandelsen, som udtales ”Imperio” er en af de tre Utilgivelige Forbandelser.

Denne forbandelse lader kasteren få komplet kontrol over offeret og få vedkommende til at gøre alt hvad han ønsker. Alt lige fra mord til selvmord, kan finde sted, under Imperius Forbandelsen. Forbandelsen udføres, ved at holde staven direkte rettet mod offeret, man ønsker fuld kontrol over, mens man udtaler ”im-PEER-ee-oh”. Derefter vil en grønlig røg skyde ud af staven, og dernæst vil offeret være i kasterens fulde kontrol. Det er dog ikke en nem besværgelse at udføre, og hvis den udføres forkert, kan der forekomme store og varige skader på offeret. Ofte i form af psykiske skader, som ej kan helbredes.

Når offeret rammes af Imperius Forbandelsen, sker der en befrielse. I modsætning til de to andre Utilgivelige Forbandelser, Avada Kedavra og Doloroso, er denne forbandelse ikke smertefuld, tværtimod, får man en følelse af alt ansvar og forsvinder fra ens krop. Man er velvidende at folk kigger på en, men man er i fuld kontrol hos kasteren, hvilket man sandsynligvis ikke har noget imod, imens man er forbandet. Her kan der drages store paralleller til det man kender som hypnose, da det også er en trancelignede tilstand man er i, under kontrol af Imperius Forbandelsen.

Det er muligt at kaste denne forbandelse på mange af gangen, så man eventuelt kan få en hel hær til at tjene sig. Det var blandt andet også dette argument tidligere Dødsgardister og tilhængere af Lord Vodemort brugte, for ikke at ende med en livsdom i Azkaban, som man får, hvis man benytter en af disse Utilgivelige Forbandelser, hvis det ikke kan bevises at man var under kontrol af Imperius Forbandelsen.

Det er dog muligt at undslippe kontrollen af Imperius Forbandelsen. Dette kræver bare en yderst stor mængde selvkontrol og viljestyrke, fra offeret, hvilket får forbandelsen til at minde om ”Legilimensi” besværgelsen, som man også kan undslippe ved selvkontrol og viljestyrke. Dette kræver dog meget træning, da det er de færreste der besidder disse egenskaber, så kraftigt, at man ville kunne undslippe Imperius Forbandelsen.

Ligesom Avada Kedavra og Doloroso Forbandelsen blev Imperio opfundet i den tidlige middelalder, af mørke hekse og troldmænd, som ønskede magt og kontrol. Denne forbandelse blev hovedsageligt benyttet på slaver. Dette kunne man helt op til 1717, hvor Ministeriet for Magi, ulovlige gjorde disse forbandelser, og lod dem gå under navnet: De Utilgivelige Forbandelser.I Harry Potter og Flammernes Pokal demonstrerer den falske Dunder denne forbandelse i klassen. (kap. 14)

Den bliver også benyttet af Lord Voldemort på Harry, ved deres duel på kirkegården, for at få Harry til at bukke for ham. (kap. 34)

Efterfølgende bruger den falske Dunder denne forbandelse på Krum. (kap. 31, 35)

Til sidst ser vi Barty Ferm senior gøre brug af forbandelsen på Barty ferm junior. (kap. 35)

I Harry Potter og Fønixordenen foreslår Harry at Fudge måske er underlagt denne forbandelse, men dette afvises af Arthur Weasley. (kap. 9)

I Harry Potter og Halvblodsprinsen begynder Herbert Chorley, underordnet minister, at parodiere en and på grund af en dårligt udført imperiusforbandelse. (kap. 1)

Senere i samme bog kaster Malfoy denne besværgelse på Madam Rosmerta og hun på Katie Bell. (kap. 12, 27)

I Harry Potter Dødsregalierne benytter Harry Potter denne besværgelse, under deres kup, i Gringotts på Bogrod og Travers, som er to nisser. Alt dette for at kunne bryde ind i Bellatrix Lestranges bankboks, efter Helga Hufflepuffs pokal, som var en Horcrux.

Senere i samme bog benytter Minerva McGonagall denne besværgelse på Amycus Carrow, for at udelukke ham fra Ravenclaws opholdssute.Referencer:

Harry Potter og Flammernes Pokal.

Harry Potter og Fønixordenen.

Harry Potter og Halvblodsprinsen.

Harry Potter og Dødsregalierne.


Tilbage


Kontakt: Danielss89@gmail.com eller raab2806@hotmail.com

Potterlexicon.com er en del af Danish Potter Network
Copyright © 2006-2007 by Potterlexicon.com
Harry Potter names, characters and indicia belongs to J.K. Rowling.