Expelliarmus


Expelliarmus stammer fra de to latinske ord ''expello'' som betyder 'at uddrive' og ''arma'' som betyder 'våben'. Oversat `at uddrive våbnet´.

Expelliarmus også kaldet Afvæbnebesværgelsen, er en defensiv besværgelse, der tvinger modstanderens våben/tryllestav ud af vedkommendes hånd. Denne kan dog også bruges til at blokere besværgelser, eller, hvis kasteren er meget koncentreret, bruge den direkte mod modstanderen, hvor den samme effekt sker, som hvis en tryllestav rammes.

Besværgelsen er en af de nemmere, som de fleste troldmænd og hekse kan beherske. Man udfører denne besværgelse ved at føre staven oppe fra og skråt ned og ender med en lille at lave cirkel, mens man udtaler besværgelsen ”Expelliarmus”, hvis besværgelsen er udført korrekt, et rødt lys, skinne ud af staven, og alt efter hvad besværgelsen bruges til, vil der ske forskelle effekter. Hvis den bruges til at afvæbne en modstander, vil stavens spids blot lyse rødt, hvorefter modstanderens stav vil blive skudt ud af hånden på den. Hvis den derimod bliver brugt direkte mod en modstander, vil en råd stråle skyde ud af staven, og ramme modstanderen med et lufttryk, der vil kaste modstanderen tilbage. Til sidst, hvis den bruges til at blokere andre besværgelser, vil en rød stråle også skyde ud af staven. Dog kræver dette at den kollidere direkte med den affyrede besværgelse. Jo kraftigere besværgelsen er, jo større vil den røde stråle manifestere sig. Grundet denne farve og på den måde strålen manifestere sig, gør det også besværgelsen yderst genkendelig.

Til sidst kan der også ske det at hvis to tryllestave der deler samme kerne, kaster to besværgelser, som har en stråleform, ligesom Expelliarmus at der forekommer en forbindelse, med tvillingestaven, kaldet Priori Incantatem. Denne besværgelse tvinger også tvillingestaven til at kaste den nøjagtig samme besværgelse, som den modsatte tvillingestav lige har kastet. Dette er blandt andet derfor at Harry Potter kunne stå i en stråle duel mod Lord Voldemort på kirkegården, i Harry Potter og Flammernes Pokal.

Der er forskellige meninger omkring, hvem og hvornår denne besværgelse blev opfundet. Nogle historikere mener at det var selveste Merlin der opfandt denne besværgelse, mens andre mener at den første gang blev skabt var i 11. århundrede i MadagAsker. Selvom nogle af disse faktorer kan være sande, ved vi at besværgelsen først blev rigtig populær i 1379 og sandsynligvis blev opfundet af Elizabet Smudgling. Dette skriver Miranda Goshawk i hvert fald i sin udgave af standard bog om besværgelser, niveau 2.I Harry Potter og Hemmelighedernes Kammer bruger Professor Severus Snape denne besværgelse til at afvæbne Professor Glitterrick Smørhår med (kap. 11 ”Duelklubben”).

I Harry Potter og Hemmelighedernes Kammer, benytter Harry også denne besværgelse, til at få Romeo Ditlev Gåde Jr.’s dagbog tilbage fra Draco Malfoy, som troede det var hans egen.

I Harry Potter og Fangen fra Azkaban bruger Remus Lupin denne besværgelse til at afvæbne Harry, Hermione og Ron i det hyldende hus, hvori der opstod dramaet med Rons rotte Scrabbers, som de ved samme lejlighed fandt ud af var selveste Peter Pettigrew. Under samme lejlighed benyttede Ron også denne besværgelse til at afvæbne Severus Snape, hvorefter Harry og Hermione bruger denne besværgelse direkte mod Severus Snape, hvilket resulterede i at han blev skubbet tilbage, og blev bevidstløst. Alt dette finder sted d. 6. juni, 1994.

I Harry Potter og Flammernes Pokal, bruger Harry denne besværgelse mod Lord Voldemort, under duellen på kirkegården, til at blokere Avada Kedavra, men grundet deres tvillingestave, resultere dette i Priori Incantatem. Dette finder sted d. 24. juni, 1995.

I Harry Potter og Fønixordenen træner Harry medlemmerne af D.A. (Dumbledores Armé), i denne besværgelse, i fornødenhedsrummet. Dette finder sted i oktober måned.

I Harry Potter og Halvblodsprinsen benytter Neville Longbottom denne besværgelse under kampen i Mysterie Departementet, til at afvæbne en Dødsgardist. Dette finder sted d. 18. juni, 1996.

I Harry Potter og Dødsregalierne benytter Draco Malfoy denne besværgelse for at afvæbne Albus Dumbledore, under slaget ved Astronomitårnet, før han flygter med Severus Snape og de andre dødsgardister. Dette finder sted d. 30. juni, 1997.

I Harry Potter og Dødsregalierne benytter Harry også denne besværgelse til at afvæbne Stan Shunpike, under kampen om Hogwarts. Dette finder sted d. 27. juli, 1997.

I Harry Potter og Dødsregalierne benytter Hermione også denne besværgelse til at afvæbne Mundungus Fletcher, under Horcrux jagten. Dette finder sted i august, 1997.

I Harry Potter og Dødsregalierne benytter Ron denne besværgelse til at afvæbne Bellatrix Lestrange, hjemme hos familien Malfoy. Dettte sker i marts måned, 1998.

I Harry Potter og Dødsregalierne benytter Harry selvsamme besværgelse til endnu engang at blokere Lord Voldemorts Avada Kedavra. Dette finder sted d. 2. maj, 1998.

Opdateret d. 05. marts 2015


Tilbage


Kontakt: Danielss89@gmail.com eller raab2806@hotmail.com

Potterlexicon.com er en del af Danish Potter Network
Copyright © 2006-2007 by Potterlexicon.com
Harry Potter names, characters and indicia belongs to J.K. Rowling.