Obliviate


Obliviate kommer af det latinske ’oblivisci’, som betyder ’at glemme’.

Denne besværgelse modificerer eller udvisker dele af en offerets erindringer. Besværgelsen er dog svær at mestre og katastrofal at fejle med, da den kan forudsagde at offeret mister større dele af hans eller hendes hukommelse, uhelbredelig hukommelsessvigt og i værste tilfælde en svær helbredelig hjerneskade, der gør at man på ingen måde ville kunne komme til at huske igen.
Hvis besværgelsen er udført korrekt, er det dog muligt at genskabe minderne ved hjælp af tortur. Her kan forbandelsen Doloroso forbandelsen blandt andet bruges.
Disse besværgelser udføres rutinemæssigt af Ministeriet For Magi – Afdelingen for Magiske Katastrofer, Obliviatorhovedkvarteret, for at holde den magiske verden gemt for mugglere. Disse der arbejder under dette hovedkvarter kaldes Oblivatorer.
Man kaster besværgelsen ved at lave en cirkelformet bevægelse, mens man peger staven over mod offeret man ønsker at kaste denne på og udtaler ”oh-BLI-vee-ate”. Hvis denne besværgelse lykkedes korrekt, vil spidsen af ens stav lyse grønt. Det er dog vigtigt, at kasteren holder sig fokuseret på hvilket minde, der ønskes at slettes, da det ellers kan forudsagde, nogle af de ovennævnte katastrofale følger.
Obliviate blev opfundet af Mnemone Radford, mellem 1562-1649.

I Harry Potter og De Vises Sten får vi at vide at de bliver brugt hvis en Muggler ser en drage. (DVS 14)
I Harry Potter og Hemmelighedernes Kammer får vi at vide at de bruges hvis en Muggler kommer i besiddelse af et magisk objekt. (HK 3)
I Harry Potter og Hemmelighedernes Kammer får vi at vide at Smørhår har brugt denne besværgelse på alle dem han har ”stjålet” sine oplevelser fra. Han forsøger at bruge denne besværgelse på Harry og Ron da de er i Hemmelighedernes Kammer, men den rammer ham selv i stedet. Han ender derfor på Skt. Mongus, hvor han blandt andet skriver en ny bog. (HK 16)
I Harry Potter og Fangen Fra Azkaban får vi at vide at denne besværgelse blev brugt på vidnerne til Peter Pettigrews mord på 12 mugglere og hans senere flugt som rotte. (FFA 10)
I Harry Potter og Flammernes Pokal kaster Barty Ferm Senior denne besværgelse på Bertha Jorkins da hun ser Barty Ferm Junior. Senere bryder Voldemort denne besværgelse, hvilket resulterer i at hendes sind skades og Voldemort dræber hende. (FP 1, 33)
I Harry Potter og Flammernes Pokal kastes denne besværgelse på Hr. Roberts 10 gange omdagen og senere kastes den på hele hans familie da de er blevet angrebet af Dødsgardisterne. (FP 7, 9)
En ansat ved Ministeriet For Magi der bruger denne besværgelse, hedder en Obliviator. (FP 7)
I Harry Potter og Dødsregalierne kaster Hermione en lignende besværgelse over sine forældre, ikke kun for at få dem til at glemme deres navn og at de har en datter, men også for at give dem et nyt navn og et ønske om at flytte til Australien. Dette kan Oblivate ikke gøre, hvilket må betyde at hun har benyttet en anden, hvilket J.K. Rowling har beskæftiget (D9)

I Harry Potter og Dødsregalierne kaster Hermione denne besværgelse over forskellige vidner på en cafe, da de flygter fra nogle dødsgardister. Her nævner hun desuden at hun aldrig har benyttet denne besværgelse før. (D 9).

Referencer:
Harry Potter og De Vises Sten (kapitel 14).
Harry Potter Hemmelighedernes Kammer (kapitel 3 og 16).
Harry Potter og Fangen fra Azkaban (kapitel 10).
Harry Potter og Flammernes Pokal (kapitel 1, 7, 9 og 33).
Harry Potter og Dødsregalierne del 1. (kapitel 9).

Opdateret d. 13. juni 2015


Tilbage


Kontakt: Danielss89@gmail.com eller raab2806@hotmail.com

Potterlexicon.com er en del af Danish Potter Network
Copyright © 2006-2007 by Potterlexicon.com
Harry Potter names, characters and indicia belongs to J.K. Rowling.