Avada Kedavra


Avada Kedavra kan defineres som Dræberforbandelsen, og er en af de tre Utilgivelige Forbandelser.

Avada Kedavra udtales: a-VAH-dah ke-DAH-VRA.

Ved brugen af denne forbandelse, skal man lave en skrå Z’ lignende bevægelse med sin stav, mens man udtaler ”a-VAH-dah ke-DAH-VRA”, herefter vil en brændende grøn stråle/lys skyde ud af staven, mod målet, som der blev sigtede efter, efterfulgt af en brusende lyd. Hvis denne forbandelse rammer plet, vil offeret dø øjeblikkeligt, såfremt det er levende. Grundet offeret øjeblikkelige død vil man formegentligt ikke mærke nogen form for lidelse.

Forbandelsen kræver en yderst stor dygtighed, for at kunne udføre korrekt.

Når man bliver ramt af Avada Kedavra, vil man stivne helt, og blive helt livløs. Der vil ikke forekomme varige skader på selve kroppen, hvilket også betyder at det kan være svært at identificere når denne besværgelse har været brugt, eller om man blot er faldet om. Hos en muggler, vil denne form for død, blive betegnet som ukategoriserbar. Ministeriet for Magi, har dog sandsynligvis nogle gode undskyldninger, til hvad der kunne være sket ved dødsfaldet, mest af alt så mugglerne ikke opdager den magiske verden.Blokeringer af forbandelsen

Avada Kedavra er en non-blokerings forbandelse, det vil sige at man ikke kan benytte sig af skjoldbesværgelser for at beskytte sig mod denne besværgelse. Dog findes der andre måder hvorpå, man kan undgå denne.

Man kan blandt andet beskyt sig ved at lade en anden besværgelse kollidere direkte mod denne. Dette vil eftersigende få Avava Kedavra forbandelsen til at eksplodere, men det kræver at den kollidere direkte med den kastende besværgelse. Lammer er den eneste kendte besværgelse, der er blevet brugt til at blokere Avada Kedavra, men er formegentlig ikke den eneste der ville kunne det.

En anden måde hvorpå man kan blokere denne besværgelse, er ved Prior Incantatem effekten, som kun kan benyttes, hvis begge stave, der deler samme kerne, kollidere med to besværgelser eller forbandelser. Dette vil få tvillingestaven til at affyre, den samme besværgelse, som den selv, og derved sker der en forbindelse mellem disse to stave. Begge de brugte forbandelser eller besværgelser, vil hermed blive forbundne.

En tredje måde, er ved gemme sig bag et livløst objekt. Dette vil nemlig blot få forbandelsen til at eksplodere, enten i flammer, eller beskadeliggøre objektet.

En anden og lidt mere usandsynlig form for blokering, ville være hvis en Fønix blev ramt af denne forbandelse i stedet for dig. Grundet dens udødelighed, vil den nemlig blot gå op i flammer, blive til Aske og derefter genfødt.Overlevelsesformer

Der findes få former der gør det muligt at overleve Avada Kedavra forbandelsen. Den mest effektive måde, er at ofre sig selv, for at beskytte en eller flere personer man elsker. På denne måde, vil der blive kastet en yderst stærk kærlighedsbesværgelse, over de eller de man beskytter, der gør det umuligt for kasteren af forbandelsen at røre eller skade dem der har fået kastet kærlighedsbesværgelsen over sig. Denne besværgelse anses som non-verbal, og sker i det øjeblik ofringen sker.

En anden måde at overleve på, er ved at spalte sin sjæl og plante den i det man derefter kalder Horcruxer. Dette kan ske ved at bruge Avada Kedavra forbandelsen. For det siges at hver gang man slår et individ ihjel, går små dele af din sjæl fortabt. Disse dele går dog ikke fortabt, ved brug af denne form. Det sjælestykke vil blot tage nyt hjem i den nærmeste person, eller genstand. Derved kan man nemlig, efter at være blevet slået ihjel, genskabe sit liv, på flere forskellige måder. Blandt andet ved De Vises Sten.Navnet ”Avada Kedavra bygger på aramæisk, og blev taget fra navnet ”Abracadabra”, som betyder at ødelægge. På aramæisk, har det den samme betydning som ”Hokus Pokus” har på dansk – altså et ofte ord brugt som en trylleremse.

Derudover kommer ”Kedavra” fra det engelske ”Cadavar” som betyder ”lig” og stammer fra det latinske ”Cadara”, som betyder ”At falde”.

Vi støder første gang på Avada Kedavra i Harry Potter og De Vises Sten hvor forbandelsen beskrives som den allerførste i bøgerne. Den bliver her brugt af Lord Voldemort, til at dræbe James Potter, hvorefter Voldemort forsøger at dræbe Harry Potter, men forbandelsen blokeres af Lily Potter, som kaster sig imellem Harry og Avada Kedavra, og derved udløser den ultimative ofring, som udløser en beskyttelse over Harry, hvilket betyder at Lord Voldemort, ikke længere er i stand til at røre eller dræbe Harry.

Næste gang er i Harry Potter og Flammernes Pokal hvor Barty Ferm Jr., forklædt som Alastor Dunder, viser Avada Kedavra forbandelsen til sin fjerde årgang, i Forsvar mod Mørkets Kræfter. Her kommer han også med den udtalelse at hvis de alle sigtede mod ham og forsøgte at kaste denne forbandelse, ville han ikke engang få næseblod. Dog vides det ikke om dette udsagn er korrekt, da han står i ledtog med Lord Voldemort.

Senere i samme bog får vi at vide at Harry er den eneste der har overlevet denne forbandelse.

Her dræbes Cedric Diggory også af denne forbandelse, efter Peter Pettegrew, også kendt som ormehale, kaster denne på ham. Dette sker lige efter, ham og Harry griber fat i pokalen, inde i labyrinten, og bliver transfereret til kirkegården. Samme sted finder vi også ud af at ved brugen af denne forbandelse, kommer et skarpt grønt lys og en brusende lyd.

Til sidst får vi også at vide at det er denne forbandelse Voldemort brugte til at dræbe sin far og fædrene bedsteforældre. Deres død blev aldrig opklaret, men de blev fundet med et udtryk af rædsel.

Næste gang vi høre om denne forbandelse er i Harry Potter og Fønixordenen, hvor en dødsgardisten Antonin Dolohov forsøger at kaste denne forbandelse mod Hermione Granger, men bliver skubbet af Harry.

I samme bog, kaster Voldemort endnu engang forbandelsen mod Harry, men Fawkes, kommer og sluger denne, inden den rammer Harry. Derefter bryder Fawkes op i flammer og bliver til Aske, hvorefter han genfødes.

Under en duel mellem Voldemort og Harry, i samme bog, lykkedes det Albus Dumbledore at stille forhindringer op mellem forbandelsen og Harry. Dette formodes dog at Voldemort gentagne gange forsøger at gøre dette, men Dumbledore, får stillet noget imellem forbandelsen og Harry gentagende gange.

Så hører vi også om forbandelsen i Harry Potter og Halvblodsprinsen, hvor Severus Snape bruger den på Dumbledore. Dette var dog et ønske Dumbledore selv havde, men dette vidste Harry ikke og var sikker på at Snape havde dræbt ham, da Snape indviet i at holde dette som en hemmelighed.

Sidste gang vi støder på denne forbandelse er i Harry Potter og Dødsregalierne, da Voldemort kaster den mod Harry med oldestaven, men da den egentlige ejer var Harry, slog forbandelsen tilbage og gjorde det af med Voldemort.
Kendte udøvere og ofre til Avada Kedavra

Ofre: udøver: Dato:


Tom Gåde Sr. Voldemort 1943

Thomas Gåde Voldemort 1943

Mary Gåde Voldemort 1943

James Potter Voldemort 31. oktober 1981

Lily Potter Voldemort 31. oktober 1981

Harry Potter Voldemort 31. oktober 1981
(Overlevede)

Frank Bryce Voldemort august 1994.

Edderkop Barty Ferm Jr. september 1994

Cedric Diggory Peter Pettigrew 24. juni 1995

Fawkes Lord Voldemort 18. juni 1996

En ræv Bellatrix Lestrange sensommer 1996

Gibbon Thorfinn Rowle juni 1997

Albus Severus Snape juni 1997
Dumbledore

Charity Burbage Voldemort sensommer 1997 (før d. 27. juli)

Alastor Dunder Voldemort sensommer 1997 (før d. 27. juli)

Hedvig Dødsgardist 27. juli 1997

Tysk familie Voldemort 1. september 1997

Mykew Gregorovitch Voldemort 2. september 1997

Gellert Grindelwald Voldemort marts 1998

En husalf Voldemort 1. maj 1998

Utallige Voldemort 1. maj 1998
dødsgardister, trolde
og Gringotts vagter

Voldemort Voldemort 1. maj 1998.

Andre personer. Dødsgardister 1940’erne til 1998Kendte udøvere og overlevende af Avada Kedavra

Overlevende: udøvere: Dato:

Hermione Granger Antonin Dolohov 18. juni 1996

Harry Potter Voldemort 18. juni 1996

Rubeus Hagrid Dødsgardist 27. juli 1997

Harry Potter Voldemort 27. juli 1997

Medlemmer fra Dødsgardister 27. juli 1997
Fønixordenen

Hermione Granger Hr. Crabbe 2. maj 1998

Ronald Weasley Hr. Crabbe 2. maj 1998

Ginny Weasley Bellatrix Lestrange 2. maj 1998

Andre udøvere af Avada Kedavra

Gregory Goyle

Lucius Malfoy

Cadmus Perevell

Referencer:

Harry Potter og De Vises Sten.

Harry Potter og Flammernes Pokal.

Harry Potter og Fønixordenen kap.

Harry Potter og Halvblodsprinsen.

Harry Potter og Dødsregalierne kap.

Barden Beedles Eventyr.


Opdateret d. 02 maj 2015


Tilbage


Kontakt: Danielss89@gmail.com eller raab2806@hotmail.com

Potterlexicon.com er en del af Danish Potter Network
Copyright © 2006-2007 by Potterlexicon.com
Harry Potter names, characters and indicia belongs to J.K. Rowling.