Cultum Distinctio


Cultum Distinctio kommer af det latinske “Cultum”, som betyder tilbedelse og “Distinctio”, som betyder “Forskel”. Sammenkoblet vil det betyde; “at tilbede forskel”.

Denne forvandling er også kendt som farveskift-forvandlingen, da den kan skifte farve på et objekt eller et levende væsen, til netop den farve, man ønsker. Den kan eksempelvis bruges til at ændre farve på vægge.
Besværgelsen bruges ved at man lader spidsen af staven berøre målet, man ønsker at ændre farven på, mens man tænker på den pågældende farve. Hvis dette er gjort korrekt, vil et rødt lys skyde ud fra stavens spids og ændre farven på målet. Stavens bevægelse er dog ukendt.

Vi hører om denne i:
Harry Potter og De Vises Sten, hvor Harry Potter ved et uheld kommer til at forvandle sin lærers paryk blå på St. Grogory folkeskole.
Senere forsøger Ron Weasley at benytte denne besværgelse på sin rotte Scabbers, på Hogwarts ekspressen, ved hjælp af en falsk besværgelse, hans tvillingebrødre, Fred og George Weasley, havde bildt ham ind, var ægte. Besværgelsen lød således; “Solskin, smørblomst, ostehjul, gør denne lille fede dumme rotte gul”. Der skete dog intet, til Rons store ærgrelse.
Igen hører vi om besværgelsen i samme bog, da Albus Dumbledore bruger den til at ændre farverne i Storsalen fra grønne og sølv til røde og guld, efter han annoncerede, at Gryffindor alligevel vandt kollegiepokalen.
Harry Potter og Fønixordenen bytter Harry Potter om på Cultum Distonctio og Engorgio under sin praktiske U.G.L. eksamen i Forvandling, hvilket betyder, at i stedet for at ændre hans rottes farve til appelsinfarvet nuance, forstørre han denne, så den bliver på størrelse med en grævling.
Harry Potter og Dødsregalierne benytter Harry Potter endnu en gang denne besværgelse, da han ved et uheld kommer til at ændre farven på Ron Weasleys Chudley Cannons plakater til en lyseblå farve. Dette fandt sted den 31. juli, 1997.

Referencer:
Harry Potter og De Vises Sten (kapitel 6).
Harry Potter og Fønixordenen (kapitel 31).
Harry Potter og Dødsregalierne (kapitel 7).

Sidst opdateret den 9. februar 2016


Tilbage


Kontakt: Danielss89@gmail.com eller raab2806@hotmail.com

Potterlexicon.com er en del af Danish Potter Network
Copyright © 2006-2007 by Potterlexicon.com
Harry Potter names, characters and indicia belongs to J.K. Rowling.