Barden Beedle


Født: 15. århundrede
Død: Ukendt

Skuespiller: Ukendt

Barden Beedle var en troldmands forfatter, som skrev eventyr. Han blev født i Yorkshire i det nordlige England, og menes at have levet i det 15. århundrede. Beedle havde respekt for mugglere, i forhold til andre troldmænd på dette tidspunkt. Han anså dem blot for at være udvidende. Beedle gav udtryk for sine meninger via sine eventyr. De meste kendte eventyr er skrevet i bogen ”Barden Beedles eventyr”, som de fleste troldmænd og hekse kender til.

Da Dumbledore dør, er der skrevet i hans testamente, at Hermione Granger skulle arve hans eksemplar af ”Barden Beedles eventyr”. Bogen var særdeles gammel, og fyldt med små notater hist og her.

Barden Beedles bog inkluderer følgende eventyr:

Troldmanden og Hoppegryden
Eventyret handler om en troldmand som er mild af hjerte. Han kurerer og hjælper alle mugglerne der bor omkring hans hus. Dog ved de ikke at han er troldmand, og han bilder dem ind, at det er hans ”lykkegryde” som frembringer alle eliksirerne og remedierne. Men troldmanden dør, og hans søn overtager gryden, hvor i der er en enkel sutsko. På en seddel i skoen står der: ”Med det inderlige håb, kære søn, at du aldrig for brug for den”. Tre nabo-muggler banker på Døren, men sønnen nægter at hjælpe dem, som han far havde gjort. På gryden vokser en messingfod ud, og gryden hopper efter sønnen. Alle lidelserne fra naboerne udtrykker gryden, Både bylder, tåre og æsel jamren lyder fra den. Sønnen kan ikke sove, eller spise. Han bliver forstyrret hele tiden, af de sorger som han nægter at hjælpe med. Til sidst kan han ikke holde det ud, og løber ud i natten for at hjælpe dem alle sammen, og dermed få ro. Da gryden igen er ren og stille, giver han den sutskoen på, så ”klonk” lydende fra messingfoden blev dæmpet. Resten af sit liv, hjalp sønnen alle mugglerne, for at det ikke skulle gå så galt igen.

Livslykkens Kilde
Eventyret handler om en kilde der vil bringe evig lykke. Denne kilde udvælger hvert år det ulykkeligste menneske, som får lov prøve at kæmpe sig vej ind til kilden og bade i den. Heksen Asha der var alvorligt syg, heksen Altheda der var blevet snydt for alt hun ejede, heksen Amata var blevet forlads af den mand, hun elskede så højt og ridderen Sir Lykkeløs der ikke besad nogen særlige evner, bliver alle tre lukket ind i haven. Inden de tre hekse og Sir Lykkeløs når til Livslykkens kilde, skal de igennem tre prøvelser. Den første er en stor hvid slange som siger: ”Betal mig med beviset på jeres smerte. ”Ingen trylleformular eller sværd kunne få dem forbi slangen, men da Asha begynder og græde, lader slangen dem passere. Anden forhindring består i ord, der er skåret ind i den bakke de skal op af: ”Betal mig med frugten af jeres anstrengelser”. De går og går alle fire, men syntes ikke at komme nogen vejne. Indtil en sveddråbe rammer jorden. Den tredje forhindring er en bæk rundt omkring Kilden. Der står på en sten: ”Betal mig med de dyrebareste fra fortiden”. Amata tog alle sine minder om de lykkelige stunder, hun havde haft med sin elskede ud med sin tryllestav. Og de kunne passere. Men Asha led store smerter på grund af strabadserne. Hurtigt samlede Altheda urter og blandede dem, og kurrerede Asha. Alle tre hekse led nu ingen elendighed mere: Asha var kurreret, Amata havde fået kurreret sine kæreste sorger og Altheda havde indset at hun kunne tjene mange penge på sine urtekunster. Sir lykkeløs badede da i Livslykkens kilde. Dog var vandet i kilden, helt almindeligt vand, men på grund af den selvtillid ridderen havde oplevet, friede han til Amata og alle forlod Kilden, nu lykkelige.

Den Hårhjertede Heksemester
Eventyret handler om en heksemester, som foragter kærlighed. Ved hjælp af magi skærer han det ud, og gemmer det i en glAskiste i de dybeste kældre i sit slot. Som årene går, gifter hans venner sig og får børn. Heksemesteren er dog blot glad, for at han ikke led under den samme svaghed som dem. Indtil den dag, hvor han overhører to tjenere snakke sammen. Den ene udtrygte hån overfor heksemesteren, og den anden ydtrygte medynk. Da besluttede heksemesteren sig for, at finde den perfekte kvinde, så hans ære og væsen ikke skulle kunne diskuteres. En smuk kvinde finder han sig, Både rig og fornuftig. Men han føler ingen kærlighed. Da hun tvivler på at han har et hjerte, tager han hende med ned i kældrene og viser det glAskisten til hende. Hun beder ham om at tage det tilbage, og han de gør heksemesteren så. Men hjertet var indsunket og forandret efter at have ligget så længe isoleret. Heksemesteren skærer pigens hjerte ud, og fortvivlet skærer han sig eget hjerte ud igen. Fast besluttet på aldrig at lade sig styre af sit hjerte og kærligheden igen. Både heksemesteren og kvinden døde.

Hare hop og Skvadderstubben
Eventyret handler om en konge, hvis ønske det er at blive en troldmand. Han vil være den eneste i verden, som besidder magiens kraft. Derfor efterspørger han en troldmandslærer, og sender sin heksejægerbrigade efter alle andre troldmænd og hekse. En svindler melder sig ved hoffet, og bliver ansat som konges lærer. Svindleren udfører små trylletricks, for at overbevise konge. Kongen og svindleren øver hver morgen, og hopper rundt i cirkler. Men vAskekonen Mutter Hop ser det, og begynder at grine højlydt. Kongen bliver flov og lover at den følgende dag, vil han vise sin magi frem til hele hoffet. Hvis det ikke virker vil han halshugge svindleren. Svindleren opsøger Mutter Hop, og det viser sig at hun er en heks. Han truer hende til at udføre de påståede trylleticks som kongen egentlig skulle lave den følgende dag. Mutte Hop gemmer sig en busk, og det hele går godt indtil konge prøver at genoplive en mand fra de døde. Det kan man ikke med magi. Svindleren udpeger derfor Mutter Hop, og heksejægerbrigaden sætter efter hende. Da kongen når frem, står brigaden samlet omkring et træ, og fortæller at Mutterhop har forvandlet sig til træet. Svindleren beordrer træet fældet, men da det er gjort høres en skvadrende latter. Mutter Hop taler til kongen, og fortæller at da han har beordret en heks hugget midt over, vil der hvile en forbandelse over hans kongerige. Hun beordrer også en guld statue af Mutter Hop selv, stablet oven på den afhuggede træstub, til minde om hende. Men Mutter Hop havde ikke forvandlet sig til et træstub, men i stedet til en hare, der gemte sig en sprække i træet. Svadrende over den dumme konge, forlod hun åstedet.

Eventyret om De Tre Brødre
Eventyret handler om tre brødre, der skal krydse en farlig flod. Fordi de var stærke magikere, fremmanede de blot en bro over floden. Det blev Døden vred over, for han var blevet snydt for tre sjæle. Derfor materialiserede han sig foran dem, og lovede dem hver en gave. Den ældste bror var en rigtig kriger, og bad Døden om en uovervindelig tryllestav. Den mellemste bror, der havde mistet sin kæreste til Døden, kort før deres bryllup, bad om en sten der kunne vække de levende tilbage til døden. Den yngste bror var den mest ydmyge og kloge, han bad Døden om en ting, der kunne få ham væk fra stedet, uden at Døden ville komme efter ham bagefter. Han fik Dødens Usynlighedskappe. De tre brødre gik hver til sit. Den ældste besejrede en troldmand han havde haft et skænderi med, og pralede højlyst med sin uovervindelige tryllestav. Om natten blev stavens stjålet, og den ældste bror blev dræbt. Den mellemste bror bragte sin elskede tilbage til de levendes verden, men da hun ikke rigtig hørte til der, led hun. Den mellemste bror blev sindssyg af længsel, og dræbte sig selv for igen at kunne være sammen med hende. Den yngste bror gemte sig for døden hele sit liv, og stiftede en familie. Da han var blevet gammel gik han venskabeligt med døden. Kappen lod han sin søn få.

Opdateret d. 27. juni 2013


Links:


Tilbage


Kontakt: Danielss89@gmail.com eller raab2806@hotmail.com

Potterlexicon.com er en del af Danish Potter Network
Copyright © 2006-2007 by Potterlexicon.com
Harry Potter names, characters and indicia belongs to J.K. Rowling.