Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore


Født: ca. 1840
Død: Død i juni 1997, dræbt af Professor Snape.

Skuespiller: Richard Harris (1+2) Michael Gambon (3+)

Bag hans navn gemmer sig nogle betydninger:
Albus kommer fra latin og betyder hvid.
Percival er navnet på en af Kong Arthurs ridder om det Runde Bord.
Dumbledore er et gammel engelsk ord for humlebi. JKR har udtalt, at hun forestiller sig Dumbledore, som en der går og nynner for sig selv, på Hogwarts gange.

Man ved ikke meget om Dumbledores familie, andet end at han havde en bror, Aberforth.

Dumbledore begyndte på Hogwarts ca. omkring 1851, og har formentligt været på Gryffindor kollegiet.
Fra ca. 1938 var han ansat som forvandlingslærer på Hogwarts, hvor han bl.a. underviste Tom Marvolo Riddle, den senere Lord Voldemort. Omkring år 1955 blev han forstander på skolen, og dette hverv udfyldte han til sin død i 1997.

Dumbledores udseende:
Dumbledore har blå øjne og langt hvidt hår og skæg. Han er en høj og imponerende mand. Han bruger halvmåneformede briller. Hans næse er lang og kroget, og ser ud som om den er brækket flere gange. Han bærer i HBP en guldring med en stor sort, flækket sten. På hans ene knæ har han et ar, som forestiller et kort over Londons Undergrundsbane. Efter kampen i mysteriedepartementet er hans ene hånd blevet sort og det ligner at kødet er blevet brændt væk.

Dumbledore ejer forskellige magiske ting og sager.
Slukkeren er en lighterligenende ting, som han bruger til at slukke gadelygterne med. På den måde kan han ikke ses af nysgerrige mugglere, der kigger ud af vinduet, den aften, han afleverer Harry på Dursleys trappetrin.
Drømmespejlet er formentligt også en af Dumbledores ejendele. I dette spejl kan man se det man ønsker sig allermest. Da Harry spørger Dumbledore hvad han ser, er svaret et par uldne Sokker!
På hans kontor findes en masse forskellige magiske instrumenter, som vi ikke hører nærmere om, bortset fra Mindekarret, som er en form for beholder til tanker. Når man har for mange tanker i sit hoved, kan man ved hjælp af sin tryllestav putte disse tanker over i Mindekarret. Dette ser vi også brugt under okklumensilektionerne, hvor Snape putter sine tanker og minder i karret.
Dumbledore ejer også Fawkes, som er en fønixfugl. Fawkes hjælper bl.a. Harry under kampen med Basillisken i Hemmelighedernes Kammer.
Dumbledore snakker og forstår en del sprog:
Dyndsproget som han taler med dyndfolket under den Magiske Trekamp.
Han genkender Slangetunge i Halvblodsprinsen. ’
Livretter: Citron sorbet (DVS 1), varm kakao, hindbærsyltetøj, syrepoppere.

Ordner og titler:
Merlins Orden af 1. grad.
Øverste heksemester i Højmagiratet (afsat i forbindelse med kampagnen mod ham i Fønixordenen)
Forstander på Hogwarts
Grundlægger og hemmelighedsvogter af Fønixordnen.
Kandidat til formand for Den Internationale Sammenslutning af Troldmænd.
Figurerer på Troldmandskort over berømte hekse og troldmænd gennem tiderne.

Dumbledore er specielt kendt for at have overvundet den onde troldmand Grindelwald i 1945, samt for opdagelsen af 12 forskellige udnyttelsesmuligheder af drageblod (oplysning fra troldmandskort).

Færdigheder: Alkymi, forvandling, legimensi (FO 38), non-verbale besværgelser, gør sig usynlig uden kappe (DVS 12), kan muligvis se igennem Usynlighedskapper (DVS 12, HK 14), kan sende beskreder med sin patronus (FP 28). Disse færdigheder har Dumbledore bl.a. fra gode lærere, men er for det meste selvlært.

Patronus: Dumbledore udeførte Patronusbesværgelsen under en Quidditchkamp i 1993, men formen var svær at bedømme (FFA 9). Han udførte den igen i 1995, hvor den blev beskrevet som en ”Spøgelsesagtig fugl” (FP 28). JKR fortæller at hans patronus er en Fønix.

Profetier: Ifølge Minerva McGonagall har Dumbledore forudsagt Hogwarts’ ende (HK 16).

Fængsling: Fudge og Nidkær forsøgte at arrestere ham for mod reglerne at have dannet en armé, men uden held (FO 27).

Hobbyer: Strikke mønstre (HBP 4), kammermusik og bowling (DVS 6).

Mysterier:

Hvordan vidste Dumbledore at Lily og James Potter var døde, så kort tid efter det var sket? Og hvordan vidste han at Lily havde beskyttet Harry med en gammel magi?

Hvad betyder de sammenflettede slanger som kommer ud af en lille potte på hans kontor?

Dumbledore var ikke født da Nicholas Flamel arbejdede på De Vises Sten, som holdte ham i live i 600 år. På troldmandskortet står der at Dumbledore var Flames partner i Alkymi, ikke at han har arbejdet på stenen, hvorfor?

Hvad står der i Dumbledores brev til Tante Petunia?Links:
http://www.imdb.com/name/nm0002091/

Tilbage


Kontakt: Danielss89@gmail.com eller raab2806@hotmail.com

Potterlexicon.com er en del af Danish Potter Network
Copyright © 2006-2007 by Potterlexicon.com
Harry Potter names, characters and indicia belongs to J.K. Rowling.