Argus Filch


Født: Ukendt
Død: Ukendt

Skuespiller: David Bradley

Argus Filch, fungerer som pedel på Hogwarts, hvilket er et job, han så absolut ikke er særlig begejstret for. Han er en ældre herre, som ofte beskrives som yderst ubehagelig og vrissen. Dette kan der være forskellige årsager til, men angiveligt skulle det være fordi han blev født som fuser. Han bærer sandsynligvis rundt på en misundelse over for alle de troldmænd og hekse der modtager undervisning i magi, hver eneste dag, hvilket gør at han ikke kan fordrage skolens elever.

Filch bliver beskrevet som værende pukkelrygget, gigtplaget med en hæs stemme. Hans øjne er blege og hans kæbe skælver. Hans hår er tyndt og gråt og han sjosker når han går. Han bliver også ofte beskrevet med en brun frakke på.

Argus Filch er en stor håndhæver af regler, hvilket vil sige at bare han får færden af den mindste overtrædelse, af skolens reglement står han klar til at snuppe dem. Dette gør han blandt andet ved hjælp af hans kat Madam Norris, der sammen med ham patruljere på korridorerne, Både dag og nat. Der er mange forestillinger om at der skulle der skulle være en magisk forbindelse mellem Argus Filch og Madam Norris, men dette afviser J.K Rowling blankt, da, som hun beskriver det, at Argus Filch er en fuser. Hun vælger i stedet at beskrive Madam Norris som en yderst smart kat, som har fået inkorporeret en metode til at kunne få fat i Argus på, lige så snart hun ser overtrædelser af reglementet.

Alle disse egenskaber, passer rigtig godt i forlængelse med hans navns betydning.
Argus, som er navnet på en kæmpe med 200 øjne i den græske mytologi og Filch, som er et engelsk udtryk for at ”stjæle”.


Man mener at hans kontor findes i stueetagen, da han nævner i Harry Potter og Hemmelighedernes Kammer, at han vil have Harry med ned på hans kontor, og skrive ham op, grundet beskyldning for at Harry har ødelagt Forsvindings skabet, som angiveligvis skulle findes på første etage. Det fortælles at Forsvindings skabet skulle være placeret på første sal i Harry Potter og Fønix ordenen. Argus Filch’s kontor, bliver beskrevet, som mørkt og dystert, med en enkelt petroleumslampe, lugten af fisk skulle angiveligvis også fylde rummet sammen kæder der hænger ned fra loftet. Derudover et skrivebord og nogle stole, skulle fylde kontoret.
”Rummet var skummelt og uden vinduer, oplyst af en enkelt petroleumslampe. En svag lugt af stegt fisk hang i luften” (Harry Potter og Hemmelighedernes Kammer kap. 8, s. 127).

Disse kæder skulle angiveligvis bruges til at hænge eleverne op på, når de har lavet unoder, og derefter straffe dem, i tider før Dumbledore blev rektor.
”... Jeg har jo i årevis sagt til Dumbledore, at han har været for blødsøden over for jer... ” ”Ingen ville få den ide at kaste med en hugtandsfribee på gangene, hvis jeg kunne tillade mig at hænge jer op i anklerne på mit kontor, vel? ... ” (Harry Potter og Fønix ordenen, kap. 28).

Derudover har han et skab med konfiskerede magiske objekter og arkivskabe med protokoller, hvor han har alle elever stående som har overtrådt reglementet. Det siges også at han har en skuffe kun med tvillingerne Fred og George Weasley. Disse to brødre fandt også Røverkortet på hans kontor, deres andet år.


Grundet denne besættelse af at håndhæve regler, elskede han da Dolora Nidkjær bestyrede skolen, Harry Potter og Fønix ordenen, grundet han kunne få lov at straffe eleverne, hvis de havde lavet unoder eller overtrådt reglerne. Det siges i øvrigt også at han under Dolora’s ’besættelse’ af Hogwarts, rendte rundt med en hestepisk på gangene, og straffede alle der trodsede ham.

Argus Filch skulle eftersigende være forelsket og have indgået et forhold til Madam Pince, som fungerer som Hogwarts bibliotekar.


Referencer til Filch kontor:

En skuffe med Weasley brødrenes unoder (Harry Potter og Hemmelighedernes Kammer, kap. 8).

Kæder og lænker på Filch kontor (Harry Potter og Hemmelighedernes Kammer, kap. 8).

Et skab markeret med ”konfiskeret og meget farligt” (Harry Potter og Fangen fra Azkaban, kap. 10)

Referencer til Filch udseende:

Gigtplaget (Harry Potter og Fønix ordenen kap. 28).

Sjosker når han går (Harry Potter og De Vises Sten).

Blege øjne og kæbe der skælver (Harry Potter og Fangen fra Azkaban, kap. 8).

Gråt og tyndt hår (Harry Potter og Fønix ordenen, kap. 14).

Iklædt frakke (Harry Potter og Fangen fra Azkaban, kap. 11).Links:


Tilbage


Kontakt: Danielss89@gmail.com eller raab2806@hotmail.com

Potterlexicon.com er en del af Danish Potter Network
Copyright © 2006-2007 by Potterlexicon.com
Harry Potter names, characters and indicia belongs to J.K. Rowling.