Det Gyldne Lyn


Det Gyldne Lyn, også ofte kaldet Lynet, er den tredje og mindste boldt anvendt i Quidditch. Den er en guldfarvet kugle med sølvvinger og en valnødstørrelse. Den flyver hurtigt omkring i Quidditch-feltet, hvor den nogle gange stopper op. I Quidditch har man forskellige roller, hvor en af dem er søger-rollen. Som søger er det ens job, at fange Det Gyldne Lyn. Fanger man lynet tjener man 150 point til sit hold, og så afsluttes kampen og ens hold har vundet. Spillet bliver kun afsluttet, hvis lynet bliver fanget eller at holdkaptajnerne er enige om, at spillet skal afsluttes. Det er en regel, at kun søgerne har ret til at fange eller blot røre lynet. Derfor må andre spillere ikke gøre det.

Det Gyldne Lyn var oprindeligt ikke en bold, men en lille fugl med navnet Gyldent Lyn. Det blev introduceret i 1269, da chefen for, Barberus Bragge, udløste en Gyldent Lyn-fugl under en Quidditch-kamp. Spilleren der fangede fuglen ville modtage 150 galleoner som præmie. Derefter begyndte det at blive almindeligt, at sætte disse skræmte fugle løs under spil. Som en hyldest til Bragge, blev der givet 150 point til det hold, der fangede lynet. Grundet denne desperation efter at fange fuglene i spillene, var det således at fuglen blev mere og mere truet, da de er meget skrøbelige og lette at knuse blot med et simpelt menneskeligt greb. Det magiske samfund ville dog ikke stoppe den barbariske aktivitet.

Men så blev der endelig fundet en erstatning. Den dygtige metalsnedker Bowman Wright opfandt Det Gyldne Lyn for at erstatte fuglen. Den vejede præcist lige så meget som fuglen, og dens roterende vinger efterlignede fuglens. Vingerne gjorde det muligt at ændre retning og hastighed, præcist ligesom fuglen.

Der er lavet en fortælling om at Lynet under et spil i 1884, formåede sig at undgå at blive fanget i seks måneder, indtil begge hold gav op, skuffede over deres søgers præsentation. Visse magikere insisterer den dag i dag på, at det Lyn stadig flyver rundt.
De Gyldne Lyn kan huske berørelsen af den første person, som håndterede dem i tilfælde af et omstridt fangeskab. Alle, inklusiv ham der lavede lynene, måtte have handsker på indtil lynene blev udløst i kampe.

I Harry Potter's første kamp, som var imod Slytherin, fangede han lynet i hans mund. HP1

Da Albus Dumbledore døde forærede han Harry det første lyn han nogensinde havde fanget. Dumbledore satte fortryllet skrift på lynet, som kun kunne læses når Harry rørte den med munden. Der stod på lynet: ”Jeg åbner ved afslutningen.” Dumbledore havde også fortryllet lynet således, at Genopstandelses Stenen var indeni den, og den ville kun åbne når Harry engang ville acceptere det faktum, at han måtte ofre sig selv for at vinde over Lord Voldemort. HP7

Harry Potter's fødselsdag i 1997 hvor han fyldte sytten år, lavede Molly Weasley en Gyldent Lyn-formet kage til ham.


Tilbage


Kontakt: Danielss89@gmail.com eller raab2806@hotmail.com

Potterlexicon.com er en del af Danish Potter Network
Copyright © 2006-2007 by Potterlexicon.com
Harry Potter names, characters and indicia belongs to J.K. Rowling.