Koste


En kost er et magisk objekt, med masser af indbyggede besværgelse, som gør betjeningen, komforten og præstationen bedre.

Når man flyver på en kraftig kost med høj topfart, må der nødvendigvis være lagt besværgelser på Kosten, som beskytter den der flyver mod vind og holder vedkommende fast til Kosten. Uden denne form for besværgelser, ville det være mærkeligt at en troldmand kunne holde sig fast på fx en Prestissimo, som accelererer fra 0- 241,40 km/t, på under 10 sek. Ligeledes må det antages at Koste er udstyrede med besværgelser, der sørger for at den der flyver ikke sidder på selve Kosteskaftet, men svæver et lille stykke over, for komfortens skyld. Denne besværgelse er kendt som Polstre besværgelsen, opfundet af Elliot Smethwyk i 1820. (QA 9)

De bedste Koste på markedet, synes at reagere på den der flyvers tanker. Da Harry nær bliver kastet af Kosten på 1. år, sagde Hagrid at en kollision ikke kunne have påvirket Kosten på den måde. Det kræver stærk, mørk magi at få en kost til at forsøge at smide sin rytter af. Selv når en rytter falder af sin kost, bliver Kosten hængende i luften uden at falde ned. (DVS 9, FFA 9)

Bluebottle

Viden om denne kost, er ikke noget vi er ekstremt rige på. Vi ved dog, at Kosten skulle være robust og sikker, og en familievenlig kost.

Cleansweep serien

Produceres af Cleansweep Broom Company, som Bob, Bill og Barnaby Ollerton grundlagde i 1926. Formålet med Kostene var at de skulle være egnede til sportsbrug, hvilket de bestemt også – især til Quidditch. Derudover var Cleansweep Broom Company en af de første til at masse producere deres Kosteskaft. (QA 9)

Cleansweep 1

Den første kost i Cleansweep serien. Kom på gaden I 1926. Dominerede på det tidspunkt markedet pga. sin evne til at tage hjørner og at være den første sportskost. Allerede et år efter udgivelsen ejede alle Engelsk Quidditch, netop denne kost. (QA 9)

Cleansweep 2

Efter den store succes fra Cleansweep 1, valgte Cleansweep Broom Company er producere endnu en, dog i en forbedret og mere elegant version i 1934. (QA 9)

Cleansweep 3

Den tredje kost i Cleansweep serien, kom på gaden tre år efter, i 1937. Kosten skulle endnu engang blot være en forbedret version af den forrige kost i serien. (QA 9)

Cleansweep 5

Denne kost kom på gaden i 1953, hvilket er mere end ti år siden den forrige Cleansweep 3 kom på gaden. Gwendolyn Morgan, tidligere anfører for Holyhead Harpies, fløj på denne kost. Ligeså gjorde Fred og George Weasley.

Cleansweep 6

Den sjette kost i Cleansweep serien. Ordkløveren skriver i september 1995 udgaven, om en troldmand som påstår at have fløjet til månen og tilbage på denne kost. Han påstår at have bragt en pose månefrøer med, som bevis. (FO 10)

Cleansweep 7

Den syvende kost i Cleansweep serien. Wood nævner denne kost som en mulighed for Harry, da de kommer på markedet. (DVS 9) På det tidspunkt var denne kost den sidste nye på markedet. Ravenclaws Quidditch hold bruger også disse Koste.

Cleansweep 11

Den seneste og sidste kost i Cleansweep serien. Kom på gaden i 1995. Denne kost får Ron foræret af sine forældre, da han bliver vejleder for Gryffindor. (FO 9) Den går fra 0- 112,65 km/t på 10 sek – 70 mil i timen. (FO 9) Håndtaget er lavet af spansk Egetræ. (FO 9)

Comet serien

Produceres af Comet Trading Company, som er grundlagt i 1929, af Randolph Keitch og Basil Horton, som begge spillede for Falmouth Falcons. Comet serien konkurrerede meget med Cleansweep serien i sin tid. (QA 9)

Comet 140

Kom på gaden i 1929, som den første i Comet serien. Kosten blev meget hurtigt populær blandt de irske og engelske Quidditch hold. Den skulle kunne flyve op til 52 mil i timen. (QA 9)

Comet 180

Kom på gaden i 1938, og er den anden kost i Comet serien. Den kan flyve op til 63 mil i timen. (QA 9)

Comet 220

Kom på gaden i 1991, og er den tredje kost i Comet serien. Den kan flyve op til 69 mil i timen. Kosten blev kort nævnt i en artikel fra Profettidende.

Comet 260
Kom på gaden i 1995, og er den fjerde kost i Comet serien. Den skulle være en af de pæneste på markedet, men en af de dårligste på banen, derfor blev den også en del billigere. Cho Chang, Draco Malfoy og Nymphadora Tonks ejer denne kost.

Comet 290
Kom på gaden i 1995, og er den femte kost i Comet serien. Den kan flyve op til 60 mil i timen.

Fambus Station Wagon
Produceret af Nimbus Racing Broom Company, blev testet i 1996. Kosten er familievenlig og med plads til hele seks mennesker, hvilket vil sige en hel familie!

Moontrimmer
Kom på gaden i 1901, og er skabt og produceret af den kun 18-årige heks Gladys Boothby. Kosten havde evnen til at flyve højere end nogen anden kost, og stadig forblive kontrollerbar. Håndtaget var derudover et slankt Askehåndtag. Da Kosten blev populær, især i blandt professionelle Quidditch spillere der alle ville have fat i Kosten, kunne Gladys ikke formå at holde trit med efterspørgelserne da hun arbejde alene.

Nimbus serien

Produceret af Nimbus Racing Broom Company, som blev stiftet i 1967 af Delvin Whitehorn. Nimbus serien fik meget hurtigt succes i blandt de europæiske professionelle Quidditch spillere. Derudover betyder Nimbus også 'sky' på latinsk. (QA 9)

Nimbus 1000
Kom på gaden i 1967, og er den første kost i Nimbus serien. Kosten har den specielle evne, at kunne lave en vending på 360 grader i luften, og kan flyve op til hundrede mil i timen. (QA 9)

Nimbus 1001
Kom på gaden i 1978 eller tidligere, og er den anden kost i Nimbus serien. Den lille forskel fra den kost, og forgængeren Nimbus 1000 er at den kan flyve seks mil hurtigere end den ældre kost, hvilket vil sige at Kosten flyve 106 mil i timen. (QA 9)

Nimbus 1500
Den tredje kost i Nimbus serien. Denne kost kan flyve op til 107 mil i timen, blot en enkelt mil længere end forgængeren. (QA 9)

Nimbus 1700
Den fjerde kost i Nimbus serien. Denne kost kan flyv op til 108 mil i timen, endnu engang blot en enkelt mil længere end forgængeren. (QA 9)

Nimbus 2000
Kom på gaden i 1991, samtidig med at Comet 220 kom på gaden, men slog dog denne kost Både med hurtighed og i salget af Koste. Skaftet er lavet af Mahogni. Harry Potter modtager denne kost af professor McGonagall på sin første årgang, da han starter som søger på Gryffindors Quidditch hold.

Nimbus 2001
Kom på gaden i august 1992, og er den sjette og sidste kost i Nimbus serien. Det var på det tidspunkt den hurtigste kost på markedet, og er senere kun overgået af selveste prestissimoen Kosten var i modsætningen til de forrige Koste, sort og sølv – i nogle tilfælde kunne den være guld. Hele Slytherins Quidditch hold får foræret Kosten af Draco Malfoys far, Lucius Malfoy, da Draco på hans andet år starter som søger. (HK)

Oakshaft 79 (oversat; Egeskaft 79)
Kosten kom på gaden i 1879, og er skabt af Koste-mageren Elias Grimstone af Portsmouth. Navnet stammer fra årstallet Kosten blev skabt i, hvilket var i '79. Kosten havde evnen til at modstå kraftige vindforhold, og var designet af tyk eg. Dog blev Kosten aldrig så populær på Quidditch banene, som Elias forventede den til at blive, grundet dens manglede smidighed. Men på trods af det, fik Kosten alligevel skrevet sig ind i historie bøgerne, da Jocunda Sykes som den første krydsede Atlanterhavet med en kost.

Prestissimo
Kosten kom på gaden i 1993, og er den hidtil hurtigste racerkost der nogensinde er lavet. Harry Potter får denne kost af sin gudfar Sirius Black, til julegave. (FFA 11). Det irske Quidditch landshold spiller på disse Koste, til Verdens Mesterskaberne i Quidditch 1994 (FP 4)

"Denne toptunede racerkost er udstyret med et strømlinet, superfølsomt skaft af Asketræ behandlet med diamanthård lak. Hver kost bliver mærket med et håndindgraveret registreringsnummer. De omhyggeligt udvalgte birkekviste i Kostens børster er beskåret og gradueret, så Kostens flyveegenskaber er aerodynamisk optimale; dette giver Prestissimo en uovertruffet balance og den højeste grad af manøvrepræcision. Prestissimo accelererer fra 0 til 200 kilometer i timen på 10 sekunder og er pålagt en uopslidelig bremse-besværgelse. Pris angives ved ordre." (FFA 4)

Shooting Star
Kosten kom på gaden i 1955, og er produceret af Universal Brooms Ltd. På det tidspunkt var Kosten den billigste på markedet. Både Ron Weasley og Hogwarts skole for Heksekunster og Troldmandsskab ejer denne kost. De siges også at engang imellem overhelede en sommerfugl Ron Weasleys gamle Shooting Star kost. Klagerne strømmede til den, især fra tvillingerne Fred og George Weasley, som ofte klagede over at den drejede for meget til venstre, og begyndte at vibrere hvis man fløj for højt op. Som den blev ældre mistede den også fart og kraft. Universal Brooms Ltd. Gik ned i 1978.

Sølvpil
Leonard Jewkes er skaberen af denne kost, som skulle være hurtigere end Både Oakshaft 79 og moontrimmer. Men ligesom førnævnte Gladys Boothby, kunne Leonard ikke holde trit med den heftige efterspørgsel af Kosten. Rolanda Hooch ejer denne kost, og sammenligner den gerne med prestissimoen. (FFA 13)

Swiftstick
Kosten kom på gaden i 1952, og er produceret af Ellerby og Spudmore. Kosten var oprindeligt ment som en forbedring af Kosten Tinderblast (se længere nede), men der blev hurtigt fundet ud af at Kosten mistede fart og kraft jo højere man fløj. Derfor blev Kosten aldrig brugt af professionelle spillere, selvom formålet netop var Quidditch. (QA 9)

Tinderblast
Kosten kom på gaden i 1940, og er også produceret af Ellerby og Spudmore. Kosten fik aldrig ligeså meget succes som Cleansweep Kostene eller Comet Kostene, grundet dens manglende fart. Det blev dog bemærket at Kosten var særlig robust. (QA 9)

Twigger 90
Kosten kom på gaden i 1990, hvor navnet kommer fra. Kosten skulle oprindeligt erstatte Nimbus Kostene, men det blev aldrig en stor succes. (QA 9)Opdateret d. 8. juli 2013


Tilbage


Kontakt: Danielss89@gmail.com eller raab2806@hotmail.com

Potterlexicon.com er en del af Danish Potter Network
Copyright © 2006-2007 by Potterlexicon.com
Harry Potter names, characters and indicia belongs to J.K. Rowling.