Horcrux


En Horcrux er et kraftfuldt objekt i den magiske verden, hvori en troldmand eller heks skjuler et stykke af hans eller hendes sjæl med henblik på at opnå udødelighed. Oprettelsen af en Horcrux giver skaberen mulighed for, at fæstne ens sjæl til jorden, hvis kroppen bliver destrueret. Jo flere Horcruxer man skaber, jo tættere er man på sand udødelighed.
Horcruxer involverer meget avanceret og mørk magi. Der findes kun én bog på Hogwarts’ bibliotek, som omtaler emnet, da der er forbud mod at omtale det. Kun Dumbledore og Schnobbevom kender til Horcruxer. Det er også fra dem, at vi får det meste af vores viden. Især fra Schnobbevoms minde, hvor professoren og en ung Voldemort har en samtale omkring emnet og dens skabelse (HP 23).
Navnet Horcrux stammer fra det franske ord ”dehors,” som betyder udenfor, og ordet ”crux,” som betyder sjæl – Horcrux betyder altså ”Sjælen udenfor”.

Den første Horcrux blev skabt af en troldmand ved navn Herpo. Den eneste anden skaber vi kender til er Lord Voldemort, der muligvis også er den eneste, der med succes har skabt mere end én Horcrux – faktisk skabte han hele syv af slagsen.
Navnet Horcrux bruges til at beskrive ethvert objekt, som gemmer på et stykke af en persons sjæl. Derfor er en Horcrux nødvendigvis ikke en livløs genstand. Ifølge Dumbledore kan et levende væsen også bruges. Dog er dette meget risikabelt, da et levende væsen har sit eget liv, og derfor kan bevæge sig omkring og tænke.

Oprettelsen af flere Horcruxer er dyrt for skaberen, da de mister deres menneskelighed. Arten og begrebet er så skræmmende, at de bliver holdt hemmelige fra størstedelen af troldmandsverdenen, og kun få kendte til deres eksistens. Professor Schnobbevom nævnte, at skæbnen for dem, der skaber en Horcrux er dyster.

For at skabe en Horcrux må man splitte sin sjæl i flere dele. Således kan en del af sjælen overføres til en valgt genstand, som den kan fastholde sig til, mens resten af sjælen lever videre i personen. For at splitte sin sjæl må man dræbe et andet menneske. Dumbledore fortæller, at det ingen forskel gjorde om Voldemort dræbte magikere eller mugglere eftersom, at han dræbte Frank Bryce i 1944, og senere også Harry Potters forældre. Ifølge Schnobbevom skal der bruges en besværgelse for at få overført sjælen en genstand, men at han ikke ved hvilken det er – og heller ikke ønsker at få det at vide (HP 23).

Horcruxer kan godt blive destrueret. Hvis en persons krop blev destrueret, ville hans eller hendes sjæl forblive intakt, hvor så at en Horcrux er lige modsat. At skulle destruere en Horcrux er svært, men ikke umuligt. Når en Horcrux bliver ødelagt, kan det godt ”bløde” – med Romeo Gådes dagbog var blæk, mens det med Ravenclaws diadem var en mørk blod-lignende substans. Der vil også kunne høres et skrig, når sjælen bliver ødelagt.
Det er dog ukendt, hvorvidt skaberen vil kunne mærke, at deres Horcrux bliver destrueret. Dog mener Dumbledore at i tilfældet med Voldemort, så vil han ikke kunne føle noget, da hans sjæl var blevet delt alt for mange gange og havde været sådan i lang tid.
Harry Potter og Hermione Granger brugte en tand fra en Basilisk (HK), da de skulle destruere Gådes dagbog og Helga Hufflepuffs kop. Senere brugte de Godric Gryffindors sværd, som havde fået giften fra en Basilisk i sig, hvilket forplantede sig i sværdet, så det var lige så kraftfuldt som en Basilisks tand.

I en ung alder blev Voldemort besat af tanken om at blive udødelig. Selvom det ikke på et eneste tidspunkt indgik i undervisningen på Hogwarts, fandt han ud af Horcruxens eksistens. Voldemor fik en idé om, at han ikke blot ville lave én. Han splittede sin sjæl flere gange og skabte 6 Horcruxer foruden sin egen krop. Han narrede Schnobbevom til, at fortælle om skabelsen og var tilsyneladende tilfreds med det svar, som han blev givet (HP 23). På det tidspunkt havde han allerede sin bedstefars ring og havde begået mindst 3 mord (sin far og bedsteforældre).
Efter Voldmort havde dræbt Harry Potters forældre, kastede havde dræberbesværgelsen over Harry, men den slog fejl. På denne måde splittede hans sjæl igen, og sjælen vedhæftede sig ved det eneste levende væsen i rummet – Harry Potter. På denne måde skabte Voldemort en syvende Horcrux uden at være klar over det. Dette er også forklaringen på, at Harry følte så stor en tilknytning ham. Så da Voldemort dræbte Harry under slaget ved Hogwarts, destruerede han sin egen Horcrux, hvilket også gjorde, at Harry overlevede dræberbesværgelsen endnu en gang.

Det siges, at hvis en person bærer på en Horcrux, vil han eller hun blive stærkere i sin magi – et eksempel er Dolora Jane Nidkjær.


Liste over de Horcruxer skabt af Voldemor (i rækkefølge efter hvornår de blev skabt):
- Harry Potter
- Professor Quirrell (kun midlertidigt, da Voldemort var såret)
- Romeo Gådes dagbog
- Gådes ring
- Salazar Slytherins medaljon
- Helga Hufflepuffs kop
- Rowena Ravenclaws diadem
- Nagini

Opdateret d. 5. april 2014

Tilbage


Kontakt: Danielss89@gmail.com eller raab2806@hotmail.com

Potterlexicon.com er en del af Danish Potter Network
Copyright © 2006-2007 by Potterlexicon.com
Harry Potter names, characters and indicia belongs to J.K. Rowling.