Eliksir-udstyr


Når man brygger eliksirer han man brug for eliksir udstyr. Det består af: Pergament, fjerpen, kedel, messingvægte, bøger og reagensglas.

Pergament og fjernpen bruges til at skrive ingredienserne ned samt notere, hvad man gør og hvordan processen med brygningen af eliksiren foregår. Man bruger også sin tryllestav til at udføre den nødvendige magi, der skal til for at kunne bygge eliksiren.

Messingvægterne er obligatorisk genstande for alle førsteårselever på Hogwarts. De bliver brugt til at veje ingredienser til eliksirerne og er dermed et vigtigt redskab for at kunne brygge eliksirer.
Et sæt af messingvægte var ejet af en Gryffindorelev, mens personen gik på Hogwarts Skole for Heksekunstner og Troldmandsskab. De efterlod efter en besværgelseslektion med Professor Flitwick og puttede en seddel op på Gryffindors opslagstavle. Harry Potter, Ron Weasley og Hermione Granger fandt dem og returnerede dem og fik tildelt ti point til Gryffindor for indsatsen.
De er solgt ved Wiseacre’s Wizarding Equipment for 3 galleoner.
Vi møder messingvægtene i Harry Potter og De Vises Sten.

Reagensglas er beholdere, der normalt indeholder væsker eller gasser. De fleste eliksirer og ingredienser til eliksirer er aftappet i reagensglassene og er sælges derfor for disse beløb.
Et sæt af glas eller krystalreagensglas er en del af det krævede udstyr for årgangene på Hogwarts Skole for Heksekunstner og Troldmandsskab. Førsteårseleverne kan købe dem i Apoteket i Diagonalstræde. Glasreagensglas Koster tre galleoner og krystalreagensglas Koster syv galleoner.
Reagensglas kan også købes som en del af eliksirsættet, som er lavet til at man kan bære sine reagensglas i den. I 1991 kunne det købes ved Mr. Mulpepper’s Apothecary, hvor det Koster ti sølvsegl. Mr. Mulpepper’s Apothecary ligger også i Diagonalstræde.
Vi møder reagensglassene i Harry Potter og De Vises Sten.

Kedel er et kar og spand. Den bruges til at brygge eliksirerne og til at lade dem slumre over varmen, men kan også bruges til at opholde sine forsyninger i. Kedler er placeret over åben ild eller også kan de hænge over ild fra en jernhank. Kedlernes egenskab er at kunne brygge eliksirer. Dem der typisk ejer en er elever

Kedler var brugt af Både mugglere og magikere som store metal potte til madlavning, der kunne stå over ilden. På et tidspunkt begyndte mugglere og magikere at bruge komfurer i stedet for åben ild og kedler. Gryder blev mere belejligt at benytte og kedler blev det eneste fag, hvor nogle hekse og troldmænd blev ved med at brygge eliksirer i dem. Åben ild er nødvendig for at kunne brygge eliksirer, hvilket gør kedler til den mest praktiske potte af alle.
Mens kedler forblev det klassiske redskab havde der været forsøg på at revolutionere kedlen ligesom innovationen af den selvrørende kedel af Gaspard Shingleton eller den sammenklappelige kedel. Humphrey Belcher kom engang med teorien: ”tiden var moden for en ostekedel.” (Albus Dumbledore ville senere kommentere, at han havde været sørgeligt forkert i sin overbevisning.)

Ildkrabben som minder om en seksbenet skildpadde med juvelbesat skjold, der skyder ild ud af bagdelen er en gevinst fordi dens skjold bruges til at lave kedler ud af. Denne praksis af krybskytteri havde ført til beskyttende kolonier ved dens levested på øen Fiji.

Alle kedler er fortryllet for at gøre det lettere at bære dem, fordi de almindeligvis er lavet af tin eller jern. Moderne opfindelser inkluderer den selvrørende kedel og sammenklappelige typer af kedler og potter af dyrebare metaller er også tilgængelige for specialisten eller for fremvisning.

Generelt skal kedler skulle klare at blive brugt meget og tåle meget slitage. Som en af hans første arbejdsopgaver hos Ministeriet for Magi arbejdede Percy Weasley i afdelingen for Intermagiske Kooperativer med lobbyisme, hvilket betyder at han ønsker at fremme interesse og synspunkter i den politiske proces på egne og andres vegne, for standarder af kedlers tykkelse. Åbenbart var problemet med den godkendte standard af importerede kedler, at de havde defekte tynde bunde. Måske var det grunden til Neville Longbottoms færdighed for at smelte kedler under eliksirlektionerne. Førsteårselever på Hogwarts Skole for Heksekunstner og Troldmandsskab skal bruge en kedel af tin i standardstørrelse nr. 2, som nævnt på listen, der kommer med optagelsesbrevet.

Den selvrørende kedel:
Den selvrørende kedel var opfundet af Gaspard Shingleton. Den var solgt i kedelbutikker i 1991 og den hjælper dens ejer med røre hans eller hendes eliksirer. Den er lavet mellem 1960’erne og 1991. Denne slags hjælper med at røre rundt ved selv at gøre det for ejeren. Den kan købes i Potage’s Cauldron Shop i Diagonaltræde.
Vi møder den i Harry Potter og De Vises Sten.

Den sammenklappende kedel:
Den sammenklappende kedel er en kedel er i formentlig stand til at blive foldet for at bevægelighed eller for let opbevaring. Kedelbutikken i Diagonalstræde ved navn Potages Cauldron Shop, havde denne type af kedel. Bruno Schmidt, en seksårig dreng fra Tyskland dræbte en Erkling med en sammenklappende kedel, der tilhørte hans far. Den reddede hans liv. Den eneste vi ved har ejet en sammenklappende kedel er Bruno Schmidts far.
Vi møder den i Harry Potter og De Vises Sten.

Eksploderende kedel:
Eksploderende kedel er brugt til at eksplodere objekter. I 1994 var de en af del af Skrækøjes udfordring brugt til ødelægge vægge. I 1996 var de placeret rundt omkring på Hogwarts af Fred og George Weasley. De var eventuelle produkter som blev solgt i Weasleys tricks og fiduser. Vi ved at Fred og George har ejet nogen.

Skvulpende kedel:
En skvulpende kedel er en kedel, der skvulper. Det var et produkt, der blev solgt i Weasleys tricks og fiduser. Fred og George Weasley tilbød en til en dreng i 1996, der fik lysegrøn hud efter at have tygget på noget. Den er lavet i 1996. Man ved ikke helt præcist, hvad den er lavet til. Vi ved at Weasley-tvillingerne Fred og George og en dreng ejede en.

Ostekedelen:
Ostekedelen er en kedel lavet af ost. Dens opfinder, Humphrey Belcher, havde høje forventninger for inventionen af den, men det viste sig, at den ikke blev succesfuld. Albus Dumbledore refererede engang til Humphrey Belcher og hans opfindelse ved at kommentere, at det var mulighed for at hans teorier var sørgelig forkerte.

Kobberkedel:
En kobberkedel er en kedel lavet af kobber, et blødt og formbart metal. En kobberkedel standardstørrelse nr. 2 bryggede eliksirer mere effektivt end en messing eller jernkedel af samme størrelse. Man kunne købe en standardstørrelse nr. 2 kobberkedel i Potage’s Cauldron Shop i Diagonalstræde. Den Koster 25 galleoner. Ud af de tre versioner af kedler - kobber, messing og jern - er kobberkedelen den, der brygger eliksirer hurtigst.
Vi møder den i Harry Potter og De Vises Sten.

Messingkedel:
”Uanset om hvad du brygger, fra Den Levende Døds Drik til Forglemmelseseliksiren, så er denne kedel ideel for alle hekse og troldmand uanset hvilket niveau.” - Reklame for Potage’s Cauldron Shop.
En messingkedel er en kedel lavet af messing, en legering af kobber og zink. En messingkedel i standardstørrelse nr. 2 er mere effektivt til at brygge eliksirer end jenkedelen i samme størrelse. Man kan købe en messingkedel i standardstørrelse nr. 2 i Potage’s Cauldron Shop for 20 galleoner. Ud af de tre varianter af kedler - kobber, messing og jern - brygger messingkedler i en medium hastighed.

Jernkedel:
”Dette er den ideelle begynder kedel brugt af førsteårselever på Hogwarts. Den er perfekt til at brygge en bred række af eliksirer og til at bære bøger i til og fra klasserne.” - Reklame for Potage’s Cauldron Shop.
En jernkedel er en kedel lavet af jern, en metallegering der hovedsageligt består af tin. En jernkedel i standardstørrelse nr. 2 er en del af listen for førsteårsstuderende på Hogwarts Skole for Heksekunstner og Troldmandsskab, det menes at være den ideelle kedel for begyndere. Man kan købe en jernkedel i standardstørrelse nr. 2 i Potage’s Cauldron Shop for 15 galleoner. Ud af de tre varianter af kedler - kobber, messing og jern - er jernkedlen den med den langsomste hastighed.
Vi møder den i Harry Potter og De Vises Sten.

Guldkedel:
En guldkedel er en kedel lavet af guld, et dyrebart og blødt metal. Mange af dem kan findes rundt omkring på Hogwarts. Alastor Dunder, bedre kendt som Skrækøje ejede en. Den er lavet til at brygge eliksirer i. Ved at bruge Knockback Jinx kan man banke dem På Harry Potters første tur til Diagonalstræde ville han gerne købe en guldkedel, men Rubeus Hagrid forbød det, fordi der specifikt på listen stod at det skulle være en jernkedel. Fine Enchanting Cauldrons solgte guldkedler (Standardstørrelse nr. 1 og 5.)

Der findes en sølvkedel, men det er ukendt hvilken egenskab den har og hvem der har opfundet den.
Vi møder kedlerne i Harry Potter-bøgerne.

Eliksirbøger:
Avanceret Eliksirbrygning af Homøpatus Hjulkrone.
Asiatiske Modgifte.
Book af Potions af Zygmunt Budge
A collection of Above Three Hundred Receipts in Cookery, Physick, and Surgery.
Magiske drikke og eliksirer af Arsenius Jigger.
Moste Potente Potions.
Potion Opuscule af Arsenius Jigger.
Spell potions af Tim.

Opdateret: 1. januar 2016

Tilbage


Kontakt: Danielss89@gmail.com eller raab2806@hotmail.com

Potterlexicon.com er en del af Danish Potter Network
Copyright © 2006-2007 by Potterlexicon.com
Harry Potter names, characters and indicia belongs to J.K. Rowling.