Katte og kattelignende væsnerFælles for alle medlemmer af kattefamilien er deres meget følsomme knurhår, skarpe klør (der kan gemmes væk for at bevare deres skarphed), hurtige reflekser, stærke, fleksible kroppe og deres hjørnetænder (der virker ligesom sakse og er beregnet til at dræbe bytte).Kattedyr har ikke meget hjerne, i steder giver det plads til flere kæbemuskler. Kattefamiliens medlemmer er i bogstaveligt forstand designet til at dræbe!


KatOgså kendt under navnene “huskat” eller “tamkat”, fordi de er blevet tæmmet af mennesket til at fungere som kæledyr. I øjeblikket er katten det mest populære kæledyr hos både mugglere og magikere, og den kan derfor findes overalt i verden.Katte kan i vore dage bliver helt op til 20 år gamle, og de kommer i et væld af forskellige racer og derfor også et væld af forskellige udseender. Deres foretrukken føde er små dyr som mus, fisk og fugle.Tamkattens oprindelse er blevet sporet tilbage til fem hundyr af racen: “Afrikanske vildkat” ca. 8000 f.v.t. i Mellemøsten.I gamle mytologier (f.eks. Oldegyptisk og Nordisk Mytologi) blev katten set som ophøjede sjæle, vejledere eller følgesvende for mennesker. De vidste alt, men var blevet gjort stumme for ikke at kunne give mennesket det direkte svar – mennesket måtte selv finde ud af, hvad katten ville fortælle dem.I oldtidens Egypter var katten så højt værdsat et dyr, at de tilmed havde en kattegudinde, Bastet. Hun blev selvfølgelig afbilledet som en kat, og hun var gudinde for beskyttelse, frugtbarhed og hjemmet – værdier som de gamle egyptere mente alle katte besad.Overtro er dog også tæt forbundet med katten f.eks. bringer det uheld, hvis man ser en sort kat krydse ens vej. I flere lande hersker også myten om kattens ni liv (seks eller syv – variere afhængig af landet). Kattens forbindelse til magi har også givet dem ryet for at være heksenes små hjælpere såvel som Djævlen selv i dyreform. Denne mørke overtro førte til fastelavnstraditionen: Slå katten af tønden.I gamle dage var det nemlig en udbredt folketro, at en by kunne slippe for pest og andre sygdomme, hvis en sort kat blev slået ihjel. Mens danskerne smed katten i en tønde og slog den til døde, smed både franskmænd og tyskere dem levende ind i bål. Andre kastede dem ud fra kirketårn.I “Harry Potter”-universet optræder der flere gange katte. Magikerne er nemlig meget glade for katte, og de er blandt de få tilladte kæledyr eleverne har lov til at holde på Hogwarts.Katte kan findes på Platform 9 ¾ eller købes i det Magiske Menageri, hvor Skævben (Hermione Grangers kæledyr) stammer fra. De to mest kendte “katte” i bøgerne er professor McGonagall, hvis Animagusform er en kat, og Mrs. Norris (pedellen Argus Filch's kat, ven og hjælper).Katte kan også forekomme som patronuser.


Næsel (der skal være link til artiklen næsel her, siden det er noget vi skriver om på PL)


LøveLøven er det næststørste medlem af kattefamilien, lige efter tigeren. I “Harry Potter”-universet er løven bedst kendt for at være mAskot for Gryffindor-kollegiet, da den repræsenterer mod og riderlighed, to af de vigtigste værdier hos en Gryffindor.En løves jagt lykkes kun 25% af gangene, dette skyldes i høj grad, at de kun kan holde deres topfart på 35 miles/timen i meget kort tid.


LosEn los er en mellemstor vildkat, der lever i Nordamerika, og er kendt for sine refleksive øjne, korte hale og små, sorte hårtotter på ørene. Magikeres patronus kan tage form af en los.


LeopardLeoparden er det mest aggressive medlem af kattefamilien, selvom den er fire gange letter end både løven og tigeren. På grund af sin størrelse har leoparden derfor ikke en chance imod sine slægtninge og må modvilligt dele sit territorium. Leoparden beskytter sit nedlagte bytte imod andre rovdyr, ved at slæbe det med op i træer.


Bengal tigerDen bengalske tiger har tilpasset sig til at svømme.Den dræber kun med fire tænder: Hjørnetænderne/hugtænderne. Den præcisere styrken og stedet for bidet for med næsten kirurgisk præcision at lukke af for luftvejen hos store dyr. Hos mindre dyr er bidet mere voldligt.Knogle- og muskelmæssigt er løven og tigeren næsten ens.


LigerEn liger er en hybrid (blanding) hvor moren er en tiger og faren er en løve. De forekommer kun i fangenskab, da mennesker står bag kombinationen. I naturen vil løver og tigere aldrig møde hinanden – og derfor heller ikke parre sig – da de lever på hvert sit kontinent.Opdateret: 12. december 2015

Tilbage


Kontakt: Danielss89@gmail.com eller raab2806@hotmail.com

Potterlexicon.com er en del af Danish Potter Network
Copyright © 2006-2007 by Potterlexicon.com
Harry Potter names, characters and indicia belongs to J.K. Rowling.