Havenisse


En nisse, eller en have nisse, er et magisk væsen kendt for at angribe haver hos troldmænd. Det korrekte taksonomiske navn for nisser er Gernumbli Gardensi, men bliver sommetider kalder Gernumblies. De findes i hele Europa og Nordamerika. En nisse i Mugglerverden er en livløs statue, der minder meget om en lille julemand. De er klassificeret som værende et XX væsen.
Nisseer kan blive cirka én fod høj. De er for det meste brune og har rigtig store hoveder, hvilket får dem til at ligne kartofler med ben. Deres fødder er hårde og knoklet, og ligner overhovedet ikke Mugglernes Havenisse.
Nisseer bor i jordhuler under jorden, kendt som nissehuler, hvor de graver op og spiser rødderne af planter. De ser også ud til, at kunne lide orme og Multismagsbønner. De er muligvis hurtige avlere.
Skævben, Hermione Grangers kat, kunne godt lide at jagte Havenisse, og det virkede som om, at nisseerne kunne lide det.
Ifølge Xenophilius Lovegood, er et angreb fra disse skabninger en slags velsignelse. Da hans datter Luna blev bidt af en nisse, sagde han at en nisses spyt har mange usædvanlige og gavnlige egenskaber, som fx evnen til pludselig at øge ens kreativitet (eller at give lysten til at synge opera). Luna har engang fortalt Harry Potter, at hendes far havde gjort en masse research på Gernumbli magi, så i det mindste i Lovegoods øjne (som ikke altid skal tages seriøst), har nisseer muligvis unikke magiske evner.
På grund af det nisseer gør ved haver, kan magikere ikke lide dem. De er blevet dømt som pest-lignende dyr. For at komme af med en nisse skal man tage fat i den, svinge den rundt indtil den er svimmel, og derefter kaste dem ud over hegnet eller væggen. De har evnen til at tale, eller i det mindste at sige lyde, der lyder som ”giv slip”. De kan også skrige når de bliver smidt væk, og mumle vredt når de går væk. Men de griner dog ofte, når de ikke bliver smidt væk ordentligt.
Væsnet har sådan et lavt niveau af intelligens, at når der er en der vil kontrollere dem, skynder de sig ud af deres huler for at se, hvad der forårsager den uro. Det gør dem blot lettere at fange. Weasley-familien måtte tit komme af med nisseer ved at kaste dem over hækken. De var dog gode til at snige sig tilbage, da Arthur Weasley var så bløde over for dem og syntes de var sjove. Dette kan tyde på, at de er en lille smule intelligente.

Tilbage


Kontakt: Danielss89@gmail.com eller raab2806@hotmail.com

Potterlexicon.com er en del af Danish Potter Network
Copyright © 2006-2007 by Potterlexicon.com
Harry Potter names, characters and indicia belongs to J.K. Rowling.