Dementor


Dementor er kendt for være et af de mest berygtede væsner som findes. Disse beskrives som kutteklædte skikkelser, som bringer mørke og kulde med sig, hvor end de går, og hvor de passere planter og blomster, vil disse dø og visne. Umiddelbart kan man ikke sige, at den lever af fast føde som et menneske eller et normalt dyr ville gøre det, men derimod vil de tiltrækkes af gode eller lykkelige minder, som de nærmest suger ud af deres ofre, hvor de derimod planter frustration og depression til dem som er tæt på og omkring dem.
På grund af den evne de har til at tage alt det gode mod fra sine ofre, er de også sat til at beskytte og vogte om Azkaban, som er det berygtede troldmandsfængsel. Derudover har de hvad der er kendt som ’Dementorkysset’ eller ’Dødens kys’. Med dette, suger de sjælen ud af deres ofre, kun for at efterlade dem som en tom skal. Dette anses som den værste straffe af alle, som Ministeriet kan tildele nogen som helst i det magiske samfund.

Dementorerne har kun været fangevogtere i Azkaban frem til 1996, hvor Voldemort blev set i Ministeriet, og hvor deres tilhør til den mørke side, derved blev afsløret. Det siges også, at det var Dementorerne som fik dødsgardisterne ind i Ministeriet.
Da det er et rent mørkt væsen, er der i sig selv, ikke mange besværgelser, som kan holde en Dementor på afstand. Den mest kendte og effektie besværgelse mod dette væsen, er den såkaldte ’Patronus’, udtalt som Expecto Patronum. Med denne besværgelse fremkaldes der et dyr af rent lys, skabt af et godt minde, og kan derved jage Dementoren på afstand.

I Harry Potter og Fangen fra Azkaban bliver Harry overrAsket af Dementorerne i Hogwarts Expressen på sin vej til Hogwarts. Remus Lupus forklarer, efter at have jaget den pågældende Dementor væk, at de har søgt toget igennem efter Sirius Black.
Dumbledore meddeler ved middagsbordet, at Hogwarts vil være under beskyttelse af Dementorerne, og at dette ikke vil påvirke deres øvrige skolegang. Selvom det var blevet dem lovet, at Dementorerne ikke ville komme på tværs af elevernes hverdag, kan de ikke holde sig fra Quidditchbanen, hvilket resulterer i at Harry falder af Kosten og adskillige meter ned. Hans Nimbus 2000 flyver direkte ind i Slagpoplen som knuser den.
Sidst på året bliver Sirius Black fundet og fanget på Hogwarts. Her har Harry lært at kaste en stærk Patronus efter dem. Dette holder Dementorerne på afstand, og redder derved Sirius Blacks sjæl.

I Harry Potter og Fønixordenen bryder Dementorerne for alvor ud af Ministeriets kontrol, for at trække sig til Voldemorts side.

I Harry Potter og Dødsregalierne er Dementorerne bragt til Ministeriet, hvor de bruges mod Mugglefødte. I dette tilfælde kontrolleres de af Dolora Nidkjær, som står for høringen af de mugglefødte. Deres tilstedeværelse beskrives som frygtindgydende, mørkt og meget deprimerende. Under den sidste troldmandskamp som finder sted i 1998, er Dementorerne på Voldemorts side. Disse siges at være faldet drastisk i antal efter Kingsley Shacklebolt blev Minister for Magi.

Opdateret d. 14. juni 2013

Tilbage


Kontakt: Danielss89@gmail.com eller raab2806@hotmail.com

Potterlexicon.com er en del af Danish Potter Network
Copyright © 2006-2007 by Potterlexicon.com
Harry Potter names, characters and indicia belongs to J.K. Rowling.