Bæltedyr


Bæltedyr er pattedyr, der har fået deres navn efter deres læderpanser som er delt op i bevægelige bælter. Der findes 9 slægter og 20 arter af bæltedyr. De bliver navngivet efter hvor mange bælter, de har: Trebånds-, seksbånds- og nibåndsbæltedyrene.

Størrelsen afhænger af arten: Kæmpebæltedyr kan bliver op til halvanden meter, mens dværgbæltedyr kun bliver 15 cm lange.

Bæltedyret lever i det nordlige Argentina og i det sydlige USA. De fortrækker åbent terræn, men føler de sig truet graver de sig ofte ned under træer, ved flodbredder eller inde i tæt krat.
Her kommer deres panser dem til gode, da det beskytter den mod torne og skarpe kviste – mens deres forfølger vil blive såret, hvis den prøver at følge efter dem.
Udover denne funktion har det tunge panser ingen nytte, da det let kan blive kvast af en stor hund.

Deres foretrukkende føde er insekter, og de kan spise ca. 100 kg i løbet af ét år.

I naturen bliver bæltedyr ca. 10 år gamle, mens de i fangeskab kan blive 12-15 år. Det er dog svært at holde bæltedyr i fangenskab.

Afhængig af arten, føder bæltedyr-hunnen mellem én og tolv unger, der alle udvikler sig fra det samme æg. Bæltedyr er drægtige i ca. 60-65 dage, men har evnen til at forsinke befrugtningen af ægget så en drægtighedstid kan blive helt op til 120 dage.

Galde fra et bæltedyr bliver brugt i eliksirer, heriblandt Kløgtskærpereliksiren.

Opdateret: 1/9-2014


Tilbage


Kontakt: Danielss89@gmail.com eller raab2806@hotmail.com

Potterlexicon.com er en del af Danish Potter Network
Copyright © 2006-2007 by Potterlexicon.com
Harry Potter names, characters and indicia belongs to J.K. Rowling.