Gyldent kuglelyn


Gyldent kuglelyn er en lille fugl. Den er kugle rund, og dens lille krop er bedækket med gyldne fjer. Fuglen har et meget langt tyndt næb, og et par røde øjne der funkler. Øjnene ligner juveler. Igennem mange år har fuglen været jaget i forsøget på, at få disse smukke øjne og for mange lykkedes det. Derfor blev ministeriet til sidst nød til at sige STOP, og gøre det forbudt at jage Gyldent kuglelyn. Måden de gjorde dette på var ved at bygge Gyldent kuglelyn-reservater og ved at sige at fuglen hørte ind under den farligste gruppe (gruppe 5), og alle som dræber eller på anden vis skader en Gyldent kuglelyn vil få en meget hård straf.
Selvom de har sat fuglen i den farligste gruppe, er den ikke specielt farlig, men som før nævnt skal fuglen beskyttes. Grunden til dette er fordi at fuglen er meget skrøbelig. Bare et håndknus og fuglen dør.
Fuglen lever i et reservat, og deri er der jo planter, græs og andet grønt, og dette er fuglens naturlige føde.
Som de fleste andre magiske dyr har en Gyldent kuglelyn noget magisk over sig, og denne lille fugls magiske evner består i dens flyvning. Den flyver virkelig hurtigt. Men det er ikke det eneste. Pga. den har rigtig gode og smidige led i vingerne kan den med ét ændre retning, og dette er med en overnaturlig fart og dygtighed.

I 1269 fik den nyudnævnte chef for magiske spil og sportsgrene, Barberus Bragge, den idé at bruge Gyldent kuglelyn i Quidditchkampe. Den spiller der fangede den lille fugl, ville få en præmie på 150 Galleoner. I protest mod den barbariske behandling af den skrøbelige fugl, lykkedes det Madam Modesty Rabnott at redde fuglen og slippe den ud i naturen. Men dette stoppede ikke brugen af Gyldent kuglelyns i kampene. Dog ændrede de lidt på det, så i stedet for at spilleren som fangede fuglen fik 150 Galleoner fik holdet i stedet 150 point.
Og dette var starten på en populær sport kaldet Gyldent kuglelyn-jagt. Denne jagt Kostede mange fugle livet, og arten var tæt på at uddø, og det var først omkring 100 år efter at fuglen blev taget i spil, at det blev klart for folk at hvis det fortsatte på denne måde ville fuglen helt uddø. Det var Elfrida Clagg, daværende chef for magiske spil og sportsgrene, som udnævnte denne fugl til at være en beskyttet art. På samme tid grundlagde Clagg Gyldent kuglelyn reservatet: ”Modesty Rabnott Gyldent kuglelyn Reservation” som ligger i Sommerset, England. Navnet er til ære for Modesty Robnott som i sit liv kæmpede for at beskytte fuglen.
I Quidditch blev man nød til at finde på et alternativ for fuglen, og det var der at man nu i stedet bruger den lille gyldne kugle kaldet ”Det Gyldne Lyn”, som blev opfundet at Bowman Wright.

Fuglen nævnes i bogen ”Quidditch Gennem Tiderne”.

Tilbage


Kontakt: Danielss89@gmail.com eller raab2806@hotmail.com

Potterlexicon.com er en del af Danish Potter Network
Copyright © 2006-2007 by Potterlexicon.com
Harry Potter names, characters and indicia belongs to J.K. Rowling.