Dobby


Født: 27. juni (år ukendt)
Død: Marts 1998
Spilles af: Toby Jones

Navnets betydning: Ifølge Oxford engelske ordbog, er en "Dobby" et gammelt engelsk ord for en menneskekærlig alf, der hemmeligt udfører opgaver i hjemmet om natten. Disse Dobbyer forsvinder, når de får tøj. De bliver også kaldt en "Brownie".

Dobby er en husalf på lidt over 1 meter med store grønne tennisboldeøjne, en spids næse, lange flagermuseøre og kroppen dækket af et pudebetræk.
Han tjente hos familien Malfoy. De var mørke troldmænd, som ikke behandlede ham godt.

I 1992 forsøgte han at advare Harry Potter om at Hemmelighedernes Kammer var genåbnet. Det var forbudt for Dobby, at tale om dette og derfor fandt han det nødvendigt at gøre sig selv fortræd, hver gang han overtrådte denne regel. F.eks. strøg han sine hænder og slog sig selv i hovedet med en lampe.
Dobby tog hen til Harry Potter i familien Dursleys hus for at advare Harry om ikke at gå tilbage til skolen. Her Afslører han også, at han har taget Harrys post, så Harry skulle føle sig ensom og ikke have lyst til at tage tilbage til Hogwarts. Harry nægtet dog at lytte til Dobby, så Dobby udfører en svæve besværgelse på Tante Petunias budding, hvilket blev registreret af Ministeriet for Magi for brug af umoden magi.
Senere, da familien Weasley og Harry skal til Platform 9 ¾, forsegler Dobby passagen dertil, men Harry og Ron finder en anden vej til Hogwarts.
Til sidst forsøger Dobby noget meget farligt og risikabelt, da han forhekser en Smasher til at angribe Harry under en Quidditchkamp, i håb om at sende ham tilbage til Ligustervænget såret, men i live. Dette forløber heller ikke som planlagt, da Harry kun brækker armen og dette bliver ordnet på Hospitalsfløjen.
Ved udgangen af det skoleår, efter Harry havde besejret mindet om Romeo Gåde og Basilisken i Hemmelighedernes Kammer, lokkede han Lucius Malfoy, Dobbys herre, til at befri Dobby ved at placere Romeo Gådes dagbog inde i hans egen sok, Lucius adskilte bogen fra sokken og kastede sokken i luften, hvor Dobby fangede den. Dobby var nu en fri alf.

I 1994, efter at have været uden noget arbejde i et stykke tid, da der ikke var nogen, der ville have en husalf, som ville have løn, begyndte han at arbejde i køkkenet på Hogwarts. Her arbejdede han for én Galleon om ugen + én fridag om måneden, da han havde takket nej til Dumbledores tilbud om ti Galleoner om ugen og fri i weekenden. ”Jeg kan lide friheden meget, men jeg kan bedre lide at arbejde.” Sagde han som forklaring på dette, dog som en hobby ikke som en karriere. Han betragtede sig selv for at være en god husalf, selv om andre husalfer skammede sig over hans ønske og proklamationer om at være en fri alf.
Da Winky, Barty Ferms husalf, fik tøj og befriet for sin trældom, tog hun også arbejde på Hogwarts, men hun begyndte at drikke store mængder af Ingefærøl, så Dobby tog sig af hende, da hun ikke tog det som en belønning at blive befriet, men snarere som en straf og en fiAsko.
For en tid, var Dobby den eneste Hogwarts husalf, som ville gøre rent i Gryffindortårnet, fordi Hermione havde skjult uldne huer og Sokker sammen med skraldet med den hensigt at befri husalferne. Hogwarts husalfer nægtede derefter at rense fælles rum, da de så det som en fornærmelse at modtage tøj. Dette var en fryd for Dobby, fordi det tillod ham at se Harry Potter, som han så som sin bedste ven og hans venner.
Under Turneringen i Magisk Trekamp forheksede Bartemius Ferm Junior Dobby til at stjæle Gælletang, som skulle hjælpe Harry Potter til at trække vejret under vand under den første kamp, så han kunne redde Ron Weasley og Gabrielle Delacour.

I 1995, da Dolora Nidkjær forbød alle klubber på Hogwarts, spurgte Harry Potter halvhjertet Dobby, om han kendte til et hemmeligt sted, hvor de kunne have møder for Dumbledores Armé. Dobby fortalte ham om Fornødenhedsrummet og hvordan man kom ind i det. Han kendte til dette hemmelige rum, fordi han ofte havde brugt det til at skjule Winky, når hun blev beruset. Harry Potter brugte rummet, og var dermed i stand til at holde Dumbledores Armé møder.

I 1996 forfulgte Dobby og Kræ, som er den tidligere Black families husalf, som senere bliver Harry Potters husalf, Draco Malfoy og hjalp Harry Potter med at finde ud af, hvad Draco lavede i Fornødenhedsrummet. Kræ fornærmede Harry og sagde, at Draco ville være en bedre herre. Dobby begyndte at slås med ham og slog flere af hans tænder ud, hvorefter kræ grådkvalt siger, at Harry var en stor troldmand, og at familien Malfoy ikke var gode herrere for en husalf. Dobby følte det var en ære at hjælpe Harry og sov ikke engang i den tid han holdte øje med Draco.

I 1998, da Harry, Ron, Hermione, Luna, Dean Thomas, Garrick Ollivander og nissen Griphook blev fanget og taget som gidsler i familien Malfoys hus, transfererede Dobby sig derhen for at redde dem og det lykkes også, men dette bliver også enden på Dobbys liv.
Da de forsøgte at transferere sig hen til Muslingehytten, kastede Bellatrix Lestrange sin sølv dolk efter dem, hvor den rammer Dobby. Harry opdagede Dobby sår, da de ankommer til Muslingehytten og råber efter hjælp, men Dobby dør i Harrys arme. Da det er meget hårdt for Harry, at miste sin gode ven Dobby, vælger han, at Dobby skal begraves uden hjælp af magi. Han graver derfor selv graven til Dobby. De lagde ham ned i graven og gav ham Sokker, sko og en hat på. Luna Lovegood lukkede blidt Dobbys øjne og takkede ham for at redde hende og de andre. Bill Weasley fyldte graven, mens Harry brugte Dracos tidligere tryllestav og skrev, "Her hviler Dobby, en fri alf" (Here lies Dobby, a free elf) på en flad sten, som han placeret på graven. Griphook var meget påvirket af Harrys ydmyghed og kærlighed til Dobby, og besluttede derfor at hjælpe Harry med at hente en Horcrux fra en boks i Gringotts. Hans død hjalp også Harry med at lukke sit sind for Voldemort og gav ham en større kontrol over, hvornår han kunne få adgang til Voldemorts tanker. Kræ førte husalferne på Hogwarts i Slaget på Hogwarts, pga. Harrys gode behandling af husalfer. – Selv efter sin død, blev Dobby ved med at hjælpe andre.

Oprettet d. 6. marts 2014


Tilbage


Kontakt: Danielss89@gmail.com eller raab2806@hotmail.com

Potterlexicon.com er en del af Danish Potter Network
Copyright © 2006-2007 by Potterlexicon.com
Harry Potter names, characters and indicia belongs to J.K. Rowling.